The sensitive addition of a car barn and rear extension to a 19th century house in Cheshire, United Kingdom, brings with it many advantages for its family. Soft pink clay bricks complement the existing brick house and create an interesting contrast to the old dark red bricks.

Project details

Project name
Oak Brow, Cheshire, United Kingdom
Architect
Annabelle Tugby Architects
Products used
Terca Retro Tiffany Stock
 

Oak Brow, Cheshire, United Kingdom

Oak Brow, Cheshire, United Kingdom © Andy Marshall

Oak Brow, Cheshire, United Kingdom

Oak Brow, Cheshire, United Kingdom © Andy Marshall

Oak Brow, Cheshire, United Kingdom

Oak Brow, Cheshire, United Kingdom © Andy Marshall

Oak Brow, Cheshire, United Kingdom

Oak Brow, Cheshire, United Kingdom © Andy Marshall

Oak Brow, Cheshire, United Kingdom

Oak Brow, Cheshire, United Kingdom © Andy Marshall

Oak Brow, Cheshire, United Kingdom

Oak Brow, Cheshire, United Kingdom © Andy Marshall

Oak Brow, Cheshire, United Kingdom

Oak Brow, Cheshire, United Kingdom © Andy Marshall

To provide much needed modern ancillary accommodation to a special 19th century house in a conservation area, Annabelle Tugby Architects used a soft palette of bricks, cedar cladding and decorative steelwork using the existing construction as a reference.

Creating Space

The project included demolishing a tall detached garage from the rear garden to open up views from the living spaces and increase the size of the garden and light levels in the property.
A new car barn was sited vertically to the house to create a courtyard feel to the front of the property. A glazed link which provides a view of exposed brick walls creates a new and practical family entrance to the house with access to a new study over the barn overlooking bee hives in the fields beyond.

Creating new areas

The back extension to the rear of the existing kitchen has a large sitting room. Hidden doors either side of the space lead to a new ground floor WC, laundry room, dog room and plant room. Off the master suite, the stunning terraced roof of the extension provides a fantastic entertaining space for the family, with external stairs down to the garden and a hot tub.

Brick selection

The clay bricks were carefully selected to complement the existing house, its age and the quality of the property, alongside the aspirations of the owner. The aim of the soft pink brick was to contrast and complement the existing dark red brick, as opposed to directly matching it.

New living quality

Related inspiration articles