The Storey’s Field Community Centre and Nursery is a landmark building for the new community of Eddington on the north west Cambridge development.

Project Details

Project Storey's Field Community Centre and Nursery
Location
Eddington, Cambridge, UK
Architects
McInnes Usher McKnight Architects (MUMA)
Contractor
Farrans
Product used Con Mosso Brick

Storey's Field Community Centre and Nursery

Storey's Field Community Centre and Nursery, © Alan Williams

Storey's Field Community Centre and Nursery

Storey's Field Community Centre and Nursery, © Alan Williams

Storey's Field Community Centre and Nursery

Storey's Field Community Centre and Nursery, © Alan Williams

Storey's Field Community Centre and Nursery

Storey's Field Community Centre and Nursery, © Alan Williams

Storey's Field Community Centre and Nursery

Storey's Field Community Centre and Nursery, © Alan Williams

Storey's Field Community Centre and Nursery

Storey's Field Community Centre and Nursery, © Alan Williams

Storey's Field Community Centre and Nursery

Storey's Field Community Centre and Nursery, © Alan Williams

Storey's Field Community Centre and Nursery

Storey's Field Community Centre and Nursery, © Alan Williams

Storey's Field Community Centre and Nursery

Storey's Field Community Centre and Nursery, © Alan Williams

Storey’s Field Community Centre and Nursery in Eddington, Cambridge

This joint venture by the University of Cambridge and Cambridge City Council offers Eddington residents an important multi-use space and a place of civic pride. The project was informed by months of consultancy with the local community.
The community of Eddington, UK now benefits from an architecturally impressive, versatile, and practical space that can host weddings, memorial services, meetings, exercise classes and more. The local children also enjoy a private and secure nursery space where they can play and explore.

The design that fits multiple purposes

The architects were challenged with creating a sustainable and multi-functional municipal hub which could easily adapt to a diverse range of activities and events for all members of the Eddington community. The aesthetics of the building needed to be elegant enough for ceremonies and adult events, but with playful touches to appeal to the nursery children.
The nursery is arranged around three sides of a landscaped courtyard, with the community centre on the fourth side. This open, welcoming and well-crafted structure is vented naturally using an underground labyrinth and has excellent acoustic performance, which is particularly important to the 180-seat main hall.
Using facing bricks as a building material gave the architects the freedom to create individual facades by playing with laying patterns, detailing and eye-catching features such as porthole and geometric shaped windows. The manipulation of the same brick product throughout the whole build brings a sense of cohesion to the project.

Versatile facing bricks

Wienerberger Con Mosso facing bricks have a soft and textured appearance which makes them ideal for both external and internal facades. The brickwork brings a sophisticated energy to the project, featuring perforated walls, irregular bands of vertical stretcher and soldier course bonds, stepped brickwork entrances and projecting vertical ridges. The intelligent three-dimensional use of bricks means that light and shadows change throughout the day as the sun moves.
The brickwork also contributes to the ventilation techniques used on the project, with the projecting, recessed and missing headers on the high-level courses of Flemish bond allowing for passive air extract routes at the east and west ends of the tall main hall.

Related inspiration articles